Ekološki otoki – odgovarjamo na vaša vprašanja

Datum: 25.05.2017

Vprašanje bralke: Pred kratkim smo se preselili iz bloka v manjšo naselje hiš. Že takoj prvi teden sem imela težavo s sosedi, ki so mi prepovedali odlagati smeti v kontejner, ki je bil bližje njihovi hiši.


Trdili so, da imajo lastniški kontejner in da moram svoje smeti odlagati le v svoj kontejner, kar sem vzela na znanje. Zanima pa me kako je z ekološkimi otoki? Kaj sploh so ekološki otoki? Komu so ekološki otoki namenjeni oziroma kdo vse sme odlagati tja smeti? Z novimi sosedi namreč ne želim spet priti v konflikt. Hvala za odgovor, Bojana iz Celja.

Odgovor: Kot smo že pisali v enih izmed prejšnjih člankov “Ekološki otoki“, so ekološki otoki namenjeni vsem. To pomeni, da lahko odpadke tja odlagajo tudi tisti, ki ne stanujejo v neposredni bližini. Ekološki otoki so namenjeni tistim odpadkom, ki se jih da reciklirati, torej steklu, embalaži in papirju. Kot pa ste že ugotovili sami, velja pravilo, da ima vsak svoj kontejner ali pa po nekaj uporabnikov istega. Glede na to se plačujejo tudi stroški. Ekološki otoki se praviloma plačujejo iz proračuna občine.